Vaststellinsovereenkomst: waar moet je op letten?
In deze blog lees je waar je op moet letten bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. Hoe voorkom je verlies van je WW-rechten? Waar heb je recht op qua ontslagvergoeding? En wat moet je doen als je gebonden bent aan een concurrentiebeding? Ontdek de valkuilen én mogelijkheden voordat je akkoord gaat met ontslag met wederzijds goedvinden.
Gratis controle vaststellingsovereenkomst
Vaststellingsovereenkomst: dit moet je weten
Een arbeidscontract eindigen met wederzijds goedvinden? Dan krijg je vaak te maken met een vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst spreek je met je werkgever af op welke manier de arbeidsovereenkomst eindigt. De inhoud van deze overeenkomst is juridisch bindend en kan grote gevolgen hebben voor je inkomen, WW-rechten en toekomstige loopbaan. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ontslagvergoeding: hoeveel krijg je mee?
In een vaststellingsovereenkomst wordt meestal een ontslagvergoeding opgenomen. De wet schrijft geen vaste hoogte voor: de vergoeding is vrij onderhandelbaar. In de praktijk wordt vaak aangesloten bij de wettelijke transitievergoeding, maar partijen kunnen ook een hoger bedrag afspreken. Zeker als je werkgever graag afscheid van je wil nemen zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter. Laat je dus goed adviseren voordat je akkoord gaat.
Opzegtermijn en fictieve opzegdatum
Er vindt bij een vaststellingsovereenkomst geen formele opzegging plaats. Toch moet je rekening houden met de fictieve opzegtermijn, anders kan het UWV je WW-uitkering weigeren. Deze termijn komt overeen met de wettelijke of contractuele opzegtermijn. Zorg dat de einddatum in de overeenkomst hierop is afgestemd.
Vrijstelling van werk: betaald thuiszitten
Vrijstelling van werk kun je als voorwaarde opnemen in de vaststellingsovereenkomst. Het is een aantrekkelijke optie: je krijg je loon doorbetaald, maar hoeft niet meer te werken. Die tijd kun je goed gebruiken om tot rust te komen, de arbeidsmarkt te verkennen of je te oriënteren op een volgende stap. Let er wel op dat de afspraken hierover duidelijk in de overeenkomst staan, inclusief volledige doorbetaling van het loon en eventuele extra's zoals vakantiedagen of een bonus.
Concurrentiebeding: blijft alert op beperkingen
Een concurrentiebeding of relatiebeding blijft meestal gewoon van kracht, óók na ondertekening van een vaststellingsovereenkomst. Wil je vrij zijn om (direct) bij een concurrent te gaan werken? Dan moet je daarover expliciet iets afspreken in de overeenkomst. Dit voorkomt juridische problemen achteraf.
Is de vaststellingsovereenkomst WW-proof?
Een van de belangrijkste elementen in de vaststellingsovereenkomst: is de overeenkomst WW-proof? Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet:
- Het initiatief voor het ontslag bij de werkgever liggen.
- Er géén sprake zijn van verwijtbaar gedrag of dringende reden.
- De formulering in de overeenkomst neutraal en zorgvuldig zijn.
- Er moet geen sprake zijn van ziekte.
- De wettelijke opzegtermijn moet in acht genomen worden.
Laat de overeenkomst altijd controleren door een jurist voordat je tekent. Onjuiste of onduidelijke formuleringen kunnen leiden tot verlies van je recht op een WW-uitkering.

Vaststellinsovereenkomst: waar moet je op letten?
Een vaststellingsovereenkomst aangeboden gekregen van je werkgever? In deze blog lees je waar je op moet letten van ontslagvergoeding, opzegtermijn, vrijstelling van werk, concurrentiebeding tot je recht op WW.
Lees meer
Kritische review mag online blijven
Een negatieve review mocht blijven staan, omdat deze gebaseerd was op een persoonlijke ervaring, geen aantoonbaar onjuiste feiten bevatte en niet onnodig grievend was.
Lees meer